Źródłem chleba są ziemia i ziarno. Aby chleb był smaczny, pożywny i nie zawierał chemii, ziarno musi być wysiane do odpowiednio pielęgnowanej gleby.
Za tą czynnością kryje się nawożenie organiczne, właściwe prace agrotechniczne oraz stosowanie biologicznych sposobów ochrony roślin. Te zabiegi przyspieszają tworzenie się próchnicy w glebie będącej rezerwuarem węgla i substancji odżywczych dla przyszłych roślin. Za proces powstawania próchnicy w głównej mierze odpowiadają mikroorganizmy. I tak naprawdę to one są prapoczątkiem chleba.

Odkryj moc chleba
Mikroflora odgrywa również wiodącą rolę przy wytwarzaniu chleba. Aby ciasto „urosło”, musimy dodać do niego zaczyn będący „hodowlą” mikroorganizmów. To one, rozkładając węglowodany, sprawiają, że ciasto rośnie. Można powiedzieć, że chleb jest nośnikiem dobrych bakterii i pośrednikiem między ziemią a nami.
Nawet po tym, jak jego kromki stają się suche i czerstwe, mają w sobie moc fermentacji.
Przyglądając się bacznie całemu procesowi powstawania chleba – od gleby do mąki (i potem ciasta) – można czerpać inspirację dla różnych dziedzin.
Tak stało się w naszym przypadku – zastosowaliśmy ją w formułach kosmetycznych, korzystając z dobroczynnych właściwości komponentów chlebowych, dbając o to, by pochodziły ze zdrowej ziemi. Tak powstała marka Aquafarina Fermenti skupiona na transkrypcji cech chlebowych na potrzeby kosmetyki.

Co dobrego można przenieść z chleba do preparatów stosowanych do ciała i włosów? Chleb z punktu widzenia mikrobiologa jest zwieńczeniem procesu hodowli mikroorganizmów na pożywce z mąki i wody. Mąka „rozbierana” przez bakterie i grzyby tworzy konglomerat kwasów organicznych, metabolitów mikroorganicznych, łatwo przyswajalnych białek, a używając nomenklatury piekarniczej – „tworzy zakwas”. Z naszego punktu widzenia to idealny moment, by zagarnąć te dobra i połączyć ze sferą kosmetyczną. Ludzka skóra jest kwaśna, jej pH wynosi 4,7–5,5. Wynika to z działania mikrobiomu skórnego – naszego biologicznego płaszcza składającego się z populacji (gatunków) mikroorganizmów pozostających między sobą w zrównoważonych relacjach. Nie jest łatwo odżywić skórę od zewnątrz, ponieważ oprócz mikrobiomu strażnikiem skóry jest naskórek zbudowany z czterech warstw komórek o różnych funkcjach obronnych. Dlatego np. mydło, którym myjemy ciało, powinno mieć pH zbliżone do odczynu skóry.

Kosmetyki Aquafarina Fermenti
Całą gamę tych niezwykłych kosmetyków kupisz…

Podsumowanie
Aquafarina Fermenti aktualnie ma w swojej ofercie: mydło w płynie, szampon, krem nawilżający oraz odżywkę do włosów. A w przygotowaniu są: maska do twarzy i masło do ciała. Preparaty te mieszczą się w formule Kosmetyki Chlebowej i każdy z nich niesie probiotyczne i fermentacyjne cechy zaczerpnięte z procesu tworzenia chleba dla odżywiania skóry i włosów. Komponenty chlebowe zawierają naturalne witaminy, śluzy i składniki mineralne. Kosmetyki Aquafarina Fermenti pachną świeżym pieczywem z daleką nutą kwasu chlebowego.
Istotną cechą tworzenia przez nas formuł chlebowych jest dbałość o to, by składniki organiczne, tj.: mąka, woda, drożdże i in., pochodziły z czystych źródeł i upraw.
Autor: Chlebowe.pl