Chlebowe

DSC042181-1024x683

Wszyscy wiemy, jak powstaje chleb: z mąki, zakwasu (lub przy udziale drożdży) i wody wyrabiane jest ciasto, które po upieczeniu staje się chlebem. A co się dzieje wcześniej,
zanim mąka staje się komponentem do wypieku?

Źródłem chleba są ziemia i ziarno. Aby chleb był smaczny, pożywny i nie zawierał chemii, ziarno musi być wysiane do odpowiednio pielęgnowanej gleby. Za tą czynnością kryje się nawożenie organiczne, właściwe prace agrotechniczne oraz stosowanie biologicznych sposobów ochrony roślin. Te zabiegi przyspieszają tworzenie się próchnicy w glebie będącej rezerwuarem węgla i substancji odżywczych dla przyszłych roślin. Za proces powstawania próchnicy w głównej mierze odpowiadają mikroorganizmy. I tak naprawdę to one są prapoczątkiem chleba.

Mikroflora odgrywa również wiodącą rolę przy wytwarzaniu chleba. Aby ciasto „urosło”, musimy dodać do niego zaczyn będący „hodowlą” mikroorganizmów. To one, rozkładając węglowodany, sprawiają, że ciasto rośnie. Można powiedzieć, że chleb jest nośnikiem
dobrych bakterii i pośrednikiem między ziemią a nami. Nawet po tym, jak jego kromki
stają się suche i czerstwe, mają w sobie moc fermentacji.

Przyglądając się bacznie całemu procesowi powstawania chleba – od gleby do mąki
(i potem ciasta) – można czerpać inspirację dla różnych dziedzin.

Tak stało się w naszym przypadku – zastosowaliśmy ją w formułach kosmetycznych, korzystając z dobroczynnych właściwości komponentów chlebowych, dbając o to, by pochodziły ze zdrowej ziemi. Tak powstała marka Aquafarina Fermenti skupiona na transkrypcji cech chlebowych na potrzeby kosmetyki.

zestaw-chlebowy1-scaled-p4fzr6ajmqx0iazsqxz6ody6m7n43mbe2lbmq1stw2
IMG_30491-scaled-p4fzqww5qek5a7dg9twwzgbkocxfyna2pasrxa6rma
02-1-p4g0o6ejlc3g5f2017jm824th8z2d1c3xxxdbsv7f6
01-1-p4g0ldtta29rn543ci2jb9ihx0qshf8tw44ez70bwy